Vandring

I världsarvet Laponia ingår Padjelanta, Sarek, Muddus och Stora Sjöfallets Nationalpark – kort sagt ett paradis för vandraren.

Period: juni – oktober

INFORMATION OM ATT VANDRA I VÄRLDSARVET

Vandra i Stora Sjöfallet

Hos oss finns vandringsleder som passar såväl den nyfikna nybörjaren till vandraren med många mil i benen.

Med alltifrån kortare dagsvandringar runt lodgen (se mer under ”Dagsvandringar” länk) till ståtliga Kungsleden några mil västerut och mäktiga Sarek i söder. Är du ute efter dagsvandringar men fortfarande vill bo bekvämt och äta gott är vår lodge en perfekt utgångspunkt..

I världsarvet Laponia ingår Padjelanta, Sarek, Muddus och Stora Sjöfallets Nationalpark – kort sagt ett paradis för vandraren. Från oss har du en bra utgångspunkt till dessa områden oavsett vilket typ av äventyr du är ute på. Är du ute på ett längre äventyr så kom och vila benen någon dag, ät gott och utforska vårt närområde! Vi tipsar er om olika vandringsleder utefter era önskemål!

Vi är måna om att bevara vår storslagna natur för kommande generationer och eftersom vi befinner oss i både en Nationalpark och i ett världsarv är allemansrätten begränsad och det gäller här särskilda regler och föreskrifter som ska följas. Nedan listar vi viktiga länkar, tips & råd för er som funderar på att vandra i världsarvet Laponia / Stora Sjöfallet! Tveka inte att höra av dig om du har frågor. Väl mött på Stora Sjöfallet Mountain Lodge! 

TIPS & GODA RÅD INFÖR VANDRINGEN

Vikten av att välja kläder efter väder

N

Välj rätt utrusning

Klä er rätt men lätt! Tänk på att blåst & vind ofta är hårdare på fjällen. Tänk flera lager!

N

Informera om resmål, färdväg, återkomst

Det är viktigt att personer känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. För er säkerhets skull.

N

Anpassa turen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen, ibland omedelbart. Kolla lokala väder- prognoser i förväg. Respektera utfärdade fjällvädervarningar!

TIPS & GODA RÅD INFÖR VANDRINGEN

Vikten av att välja kläder efter väder

N

Följ de markerade lederna

Laponia / Stora Sjöfallet har dussintals mil med markerade leder, följ dessa!

N

Karta & kompass

Ha med en karta som är aktuell. Kompass bör alltid tas med utanför markerade leder. Använd gärna GPS, håll koll på batteriet.

N

Våga fråga!

Kom förbi vår Lodge och prata med oss, självklart ger vi er goda tips & råd. Mvh Rimon.

bra att veta

Allemansrätten – viktig info!

Inte störa, inte förstöra är en grundregel för allemansrätten. Friheten att röra oss i vår svenska natur kommer även med ett personligt ansvar. Vi får plocka blommor, bär och svampar – men du har personligen ansvaret att ta reda på vilka arter i området som är fridlysta och därmed inte får plockas.

Allemansrätten är en förmån och en frihet som är beroende av att alla, du, jag, är varsamma och värnar om naturen. Det kan liknas vid en kedja där varje länk inte är starkare än den svagaste punkten. Du har därför ett personligt ansvar att ta reda på dig och även tyvärr, andra som inte tagit hänsyn. Detta ansvar är extra viktigt när du befinner dig i en nationalpark.

I Stora Sjöfallets Nationalpark får du får vandra, bada, tälta, göra upp lägereld etc, men får inte göra skada på naturen. Här gäller speciella regler för cykling, fiske, hundar m.m. Världsarvet Laponia & Stora Sjöfallet har brukats av människor i tusentals år, vi alla måste vara måna om att bevara det åt kommande generationer.

Besök Laponias hemsida för att ta del av vad du som gäst får och inte får göra när du är på besök i nationalparken och världsarvet.” läs mer HÄR

Intresserad?

Boka ditt boende idag!

Under högsäsong är vår anläggning ofta fullbokad i perioder. Säkerställ att du får det boende du önskar under den tidsperiod du besöker oss – boka redan idag!